Nye skatteregler for ETF’er fra 2020 – Få et overblik her - Sparindex

Nye skatteregler for ETF’er fra 2020 – Få et overblik her

De nye skatteregler, som trådte i kraft fra 1. januar 2020, er et stort skridt i den rigtige retning, fordi beskatningen nu er blevet mere ensartet mellem ETF’er og danske børsnoterede investeringsforeninger, når du investerer for frie midler. Det synes vi i Sparindex er godt.

De ændrede beskatningsregler giver mulighed for, at de udenlandske ETF’er kan blive aktieindkomstbeskattede ligesom Sparindex’ aktiebaserede udbyttebetalende fonde. Sidstnævnte har som traditionelle danske investeringsforeninger og værdipapirfonde i forvejen altid været aktieindkomstbeskattede.

Aktieindkomstbeskatning eller kapitalindkomstbeskatning?

Der er fordele ved aktieindkomstbeskatning frem for kapitalindkomstbeskatning. Det er fx i forhold til de år, hvor investeringen har givet et tab. Her kan tabet ved aktieindkomstbeskatning give fuldt fradrag, hvor der ved kapitalindkomst kun gives en fradragsværdi på ca. 25%.

Ved kapitalindkomstbeskatning er der altså ikke ligevægt mellem den gældende skattebetaling for gevinster og fradragsværdien for tab.

Selve aktieindkomstbeskatningen er fra 2020 blevet mere fordelagtig. Hvor du før skulle betale 27% i skat af gevinster op til 54.000 kr. – og 42% i skat af gevinster over 54.000 kr., er grænsen fra 2020 sat op, så du først skal betale 42% i skat af gevinster over 55.300 kr.

Aktieindkomstbeskatning i dagAktieindkomstbeskatning fra 2020
Gevinst 0-54.000 kr.: 27%Gevinst 0-55.300 kr.: 27%
Gevinst over 54.000 kr.: 42%Gevinst over 55.300 kr.: 42%

 

ETF’er er fortsat lagerbeskattet

Du skal være opmærksom på, at der fortsat er forskel på de danske index-fonde og de udenlandske ETF’er. Derfor bliver skattebehandlingen ikke helt ens.

ETF’er er med de nye regler fortsat lagerbeskattede. Det vil sige, at der skal betales skat af en evt. (ikke realiseret) gevinst hvert år. De udbyttebetalende Sparindex-fonde er realisationsbeskattede. Det vil sige, at du først betaler skat af en evt. gevinst, når du sælger fonden og står med en realiseret gevinst i hånden.

For mange kan det være en fordel med realisationsbeskatning frem for lagerbeskatning, fordi det giver mulighed for at skatteoptimere. I fonde med realisationsbeskatning har du nemlig muligheden for selv at tage beslutningen om hvornår du skal sælge dine værdipapirer, inden du rammer en gevinst over 55.300 og dermed holde skatteprocenten på 27%.

De nye skatteregler gælder ikke for alle ETF’er

Det er ikke alle ETF’er, der er omfattet af de nye skatteregler. Der er nemlig en række krav, som ETF’erne skal opfylde, før de kan blive det:

 Mulighed for aktieindkomstbeskatning
Underliggende papirer er aktierJa
Underliggende papirer er virksomhedsobligationerNej
ETF’en er syntetisk repliceretNej

 

Ud over de nævnte krav, skal ETF’erne godkendes af de danske skattemyndigheder, før de kan få lov til at være aktieindkomstbeskattede. ETF-udbyderen skal desuden løbende dokumentere, at de underliggende værdipapirer i fonden er aktier.

Du kan altså ikke automatisk være sikker på, at en ETF er aktieindkomstbeskattet, når den opfylder kravene i tabellen.

Du skal derfor gøre dit forarbejde grundigt, hvis du vil sikre dig, hvilken beskatning en ETF er underlagt, før du investerer.

Bortset fra fordelene af den hævede grænse, betyder de nye skatteregler ikke noget for Sparindex-fondene, så hvis du har investeret i dem, er der ingen ændringer for dig.

Læs mere om forskelle på udenlandske ETF’er og danske index-fonde her

4 Kommentarer

 1. ETFinteresseret

  Kan I give et link der fører hen til listen af ETFere der er omfattet af de nye skatteregler i 2020? På forhånd tak.i

  Svar
 2. Rikke

  Jeg har oplevet, at mine etf steg i 2019, og jeg har betalt skat af denne stigning. I 2020 er mine etf faldet. Samtidig er der kommet nye skatteregler på området.
  Jeg er i tvivl, om hvornår det bedst kan betale sig, at sælge?

  Svar
  • Sparindex

   Det er vanskeligt at sige, præcist hvornår det er mest hensigtsmæssigt for dig at sælge din investering. Det kan bl.a. være afhængig af hvilket type ETF du har investeret i, og om du har en positiv eller negativ kapitalindkomst.

   Hvis du sælger med et tab har du mulighed for at modregne i fremtidig gevinst i produkter med tilsvarende beskatningsform. Hvis du har brug for en individuel skatterådgivning, vil jeg anbefale dig, at tage fat i en skatteekspert i banken alternativt en revisor, de vil kunne give dig en målrettet rådgivning.

   Venlig hilsen
   Sparindex

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Spar-Insighter

I Spar-Insighter samler vi op på aktuelle nyheder, artikler og rapporter fra Sparindex. Vi informerer også om nye produkter og tjenesteydelser. Spar-Insighter udsendes 8-10 gange om året.

Ved at klikke ’tilmeld Spar-Insighter ’ samtykker jeg til, at Sparindex via e-mail må sende mig markedsføring i form af et nyhedsbrev med aktuelle nyheder og artikler om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Ja tak, Sparindex må gerne sende mig markedsføring via e-mail i form af nyhedsbreve med aktuelle nyheder, artikler og rapporter om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Sparindex behandler mine personoplysninger i henhold til Sparindex’ til enhver tid gældende privatlivspolitik.

Shares
Share This