Nye skatteregler for ETF’er fra 2020 – Få et overblik her - Sparindex

Nye skatteregler for ETF’er fra 2020 – Få et overblik her

De nye skatteregler, som trådte i kraft fra 1. januar 2020, er et stort skridt i den rigtige retning, fordi beskatningen nu er blevet mere ensartet mellem ETF’er og danske børsnoterede investeringsforeninger, når du investerer for frie midler. Det synes vi i Sparindex er godt.

De ændrede beskatningsregler giver mulighed for, at de udenlandske ETF’er kan blive aktieindkomstbeskattede ligesom Sparindex’ aktiebaserede udbyttebetalende fonde. Sidstnævnte har som traditionelle danske investeringsforeninger og værdipapirfonde i forvejen altid været aktieindkomstbeskattede.

Aktieindkomstbeskatning eller kapitalindkomstbeskatning?

Der er fordele ved aktieindkomstbeskatning frem for kapitalindkomstbeskatning. Det er fx i forhold til de år, hvor investeringen har givet et tab. Her kan tabet ved aktieindkomstbeskatning give fuldt fradrag, hvor der ved kapitalindkomst kun gives en fradragsværdi på ca. 25%.

Ved kapitalindkomstbeskatning er der altså ikke ligevægt mellem den gældende skattebetaling for gevinster og fradragsværdien for tab.

Selve aktieindkomstbeskatningen er fra 2020 blevet mere fordelagtig. Hvor du før skulle betale 27% i skat af gevinster op til 54.000 kr. – og 42% i skat af gevinster over 54.000 kr., er grænsen fra 2020 sat op, så du først skal betale 42% i skat af gevinster over 55.300 kr.

Aktieindkomstbeskatning i dag Aktieindkomstbeskatning fra 2020
Gevinst 0-54.000 kr.: 27% Gevinst 0-55.300 kr.: 27%
Gevinst over 54.000 kr.: 42% Gevinst over 55.300 kr.: 42%

 

ETF’er er fortsat lagerbeskattet

Du skal være opmærksom på, at der fortsat er forskel på de danske index-fonde og de udenlandske ETF’er. Derfor bliver skattebehandlingen ikke helt ens.

ETF’er er med de nye regler fortsat lagerbeskattede. Det vil sige, at der skal betales skat af en evt. (ikke realiseret) gevinst hvert år. De udbyttebetalende Sparindex-fonde er realisationsbeskattede. Det vil sige, at du først betaler skat af en evt. gevinst, når du sælger fonden og står med en realiseret gevinst i hånden.

For mange kan det være en fordel med realisationsbeskatning frem for lagerbeskatning, fordi det giver mulighed for at skatteoptimere. I fonde med realisationsbeskatning har du nemlig muligheden for selv at tage beslutningen om hvornår du skal sælge dine værdipapirer, inden du rammer en gevinst over 55.300 og dermed holde skatteprocenten på 27%.

De nye skatteregler gælder ikke for alle ETF’er

Det er ikke alle ETF’er, der er omfattet af de nye skatteregler. Der er nemlig en række krav, som ETF’erne skal opfylde, før de kan blive det:

  Mulighed for aktieindkomstbeskatning
Underliggende papirer er aktier Ja
Underliggende papirer er virksomhedsobligationer Nej
ETF’en er syntetisk repliceret Nej

 

Ud over de nævnte krav, skal ETF’erne godkendes af de danske skattemyndigheder, før de kan få lov til at være aktieindkomstbeskattede. ETF-udbyderen skal desuden løbende dokumentere, at de underliggende værdipapirer i fonden er aktier.

Du kan altså ikke automatisk være sikker på, at en ETF er aktieindkomstbeskattet, når den opfylder kravene i tabellen.

Du skal derfor gøre dit forarbejde grundigt, hvis du vil sikre dig, hvilken beskatning en ETF er underlagt, før du investerer.

Bortset fra fordelene af den hævede grænse, betyder de nye skatteregler ikke noget for Sparindex-fondene, så hvis du har investeret i dem, er der ingen ændringer for dig.

Læs mere om forskelle på udenlandske ETF’er og danske index-fonde her

29 Kommentarer

  1. ETFinteresseret

    Kan I give et link der fører hen til listen af ETFere der er omfattet af de nye skatteregler i 2020? På forhånd tak.i

    Svar
  2. Rikke

    Jeg har oplevet, at mine etf steg i 2019, og jeg har betalt skat af denne stigning. I 2020 er mine etf faldet. Samtidig er der kommet nye skatteregler på området.
    Jeg er i tvivl, om hvornår det bedst kan betale sig, at sælge?

    Svar
    • Sparindex

      Det er vanskeligt at sige, præcist hvornår det er mest hensigtsmæssigt for dig at sælge din investering. Det kan bl.a. være afhængig af hvilket type ETF du har investeret i, og om du har en positiv eller negativ kapitalindkomst.

      Hvis du sælger med et tab har du mulighed for at modregne i fremtidig gevinst i produkter med tilsvarende beskatningsform. Hvis du har brug for en individuel skatterådgivning, vil jeg anbefale dig, at tage fat i en skatteekspert i banken alternativt en revisor, de vil kunne give dig en målrettet rådgivning.

      Venlig hilsen
      Sparindex

      Svar
  3. SV

    Ved man om SKAT på nuværende tidspunkt kigger på at tilføje flere ETF’er til listen? Jeg har to EFT’er som desværre ikke er på listen men kunne jo håbe på at den på sigt bliver ‘opdateret’ til at inkludere flere.

    Svar
    • Sparindex

      Hej,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det afhænger af hvilke ETF’er, der vælger at ansøge om at blive aktieindkomstbeskattet. Selvom det er Skat, der godkender eller afviser ansøgningerne, er det helt op til de enkelte ETF-udbydere at søge. Det er derfor ikke til at sige på forhånd, om der bliver tilføjet nye ETF’er på listen.

      Med venlig hilsen,
      Sparindex

      Svar
  4. Morten

    Tak for god information.

    ETF’ens beholdning af aktier vil typisk blive opkrævet kildeskat på udbytter. Er det muligt som privat dansk investor i ETF’en at få fradrag for denne skat, i den skat, der skal svares til Dannmark fra investeringen i ETF’en? Dvs. svarende til, at man kan få fradrag på tilbageholdt udbytteskat ved direkte aktiekøb (fx hvis USA tilbageholder 15% på en amerikansk aktie, skal der kun svares 12% til Danmark – hvor udbytteskatten ellers er 27%).

    Bh. Morten

    Svar
    • Sparindex

      Hej Morten,

      Tak for at du læser med.

      Vi har desværre ikke mulighed for at vejlede om hjemsøgning af kildeskat på forskellige ETF’er. Vi vil foreslå, at du henvender dig til SKAT, hvis du vil vide mere om de muligheder, du har for at tilbagesøge kildeskat for den pågældende ETF.

      Med venlig hilsen,
      Sparindex

      Svar
  5. Morten

    Tak for hurtig respons. Beklager, hvis spørgsmålet var uklart. Spørgsmålet er ikke om hjemsøgning. Spørgsmålet er, om man kan få fradrag i den skat, man skal betale til Danmark. Hvis fonden allerede har betalt fx 15 pct. i udbytteskat på amerikanske aktier, kan man så få nedslag i den skat, man som ETF-investor skal betale til Danmark ? Bh. Morten

    Svar
    • Sparindex

      Hej Morten,

      Hvis du er i tvivl om skattebehandlingen af ETF’er mere specifikt, vil vi foreslå, at du kontakter SKAT eller ETF-udbyderen.
      Det kan vi desværre ikke vejlede om.

      Med venlig hilsen,
      Sparindex

      Svar
  6. Peter

    Hej,

    Jeg er så småt begyndt at sætte lidt penge i nogle af jeres investeringsforeninger gennem en månedsopsparing via Nordnet, da de virker til at være en god langsigtet investering.

    Jeg kunne dog tænke mig at supplere op med køb af en bestemt ETF, der desværre ikke er godkendt og derfor bliver beskatttet som kapital indkomst.

    Hvis jeg køber denne via min Alderspension, vil dette så ændre skattedelen til at blive aktiebaseret efter lagerprincippet med 15,3% skat, så jeg kommer udenom kapital indkomst skatten ??

    vh
    Peter

    Svar
    • Sparindex

      Ved investering via Alderspensionen er den største fordel, at afkast beskattes meget lempeligt med kun 15,3 procent efter lagerprincippet. Jeg håber dette svar hjælper dig på vej.

      Med venlig hilsen
      Sparindex

      Svar
  7. Brian

    Er udbyttebetalende ETF’er fra den tyske børs også lagerbeskattet ?

    Svar
    • Sparindex

      Tak fordi du læser med.

      Det korte svar er ja. Alle ETF’er er lagerbeskattet uanset om de er udbyttebetalende eller ej.

      Venlig hilsen
      sparindex

      Svar
  8. Frank Bust

    Er det muligt at for et barn at investere sine penge på en måde så gevinsten trækkes fra frikort beløbet og man således undgår skat. Det kræver vel en kapitalbeskattet indeksfond? Har i den mulighed?

    Svar
    • Sparindex

      Tak fordi du læser med.
      Sparindex tilbyder aktuelt én akkumulerende indeks-fond som er kapitalindkomstbeskattet og laberbeskattet. Den lever op til, de ønsker du har til en opsparing til børn. Det drejer sig om Sparindex Globale Aktier Min. Risiko Akk. (ISIN: DK0060748127).
      Venlig hilsen Sparindex

      Svar
  9. Frederik J

    Hej.
    Jeg har lige nu et par forskellige indexfonde (fx Emerging Markets og World) igennem jer. Jeg overvejer dog om det ville være mere smart at skifte til ETF’ere. I så fald finde nogle fra fx iShares der har nogenlunde samme fordeling af beholdning/brancher. En ting er en lavere ÅOP og en anden er at det ligner den procentvise udvikling er højere. Det er langsigtet 5-10-20 år. Og de nævnte ETF’er er nogle der fremgår af SKATs liste for realisationsbeskattet ETF’er, for at holde beskatningen på samme måde som jeg har i dag.

    Giver min tankegang mening eller har jeg overset nogle fordele ved at have det igennem fx Sparindex indeksfonde?

    Mvh
    Frederik J

    Svar
    • Sparindex

      Hej
      Du skal være opnærksom på nogle enkelte elementer der adskiller indeksfonde fra ETF’er.

      Der er ingen ETF’er der er realisationsbeskattet – de er alle lagerbaskattet. De ETF’er du finder på SKATS postivliste er aktieindkomstbeskattet – MEN fortsat lagerbeskattet.
      Du skal også bemærke, at du kan ikke sammenligne en indeks-fonds ÅOP 1:1 med en ETFs TER. Det skyldes, at der er handelsspread inkluderet i ÅOP’en – det er der ikke i ETF’en. Du skal også være opmærksom på, at du skal påregne valutatransaktions omkostninger på handel med ETF’er hvilket du ikke skal på Sparindex-fondene.
      Du kan læse mere om forskellene mellem ETF’er og Sparindex-fondene her: https://sparindex.dk/etf-vs-danske-indexfonde/

      Jeg håber dette hjælper dig på vej?

      Venlig hilsen
      Sparindex

      Svar
  10. Søren

    Hej

    En etf er, som i nævner, en børsnoteret fond. Jeres fonde er fonde som man kan købe på en en børs. Hvorfor er jeres investeringsforeninger så ikke en ETF?

    Jeg vil gerne undgå ETF’er så jeg kan blive beskattet efter realisationsprincippet. Umiddelbart er forskellen, når jeg læser faktaark/prospekt blot hvad man kalder fonden?

    En investeringsforening er jo en mutual fund på engelsk. Jeg har allerede investeret i nogle af jeres investeringsforeninger, men vil gerne investere i specifikke brancher. kan jeg så bare finde børsnoterede mutual funds, og dermed bliver beskattet efter realisationsprincippet?

    Vh
    Søren

    Svar
    • Sparindex

      Tak fordi at du læste med, og tak for dit relevante spørgsmål.

      Du har ret i, at såvel ETF’er som investeringsforeninger kan være børsnoteret – og derfor kan de begge reelt gå under betegnelsen ETF’er (Exchange Traded Fund).

      Men du skal være opmærksom på, at måden hvorpå en investeringsforening og et investeringsinstitut (traditionelle ETF’er) bliver beskattet er forskellig (læs evt. mere om dette på SKATS hjemmeside https://skat.dk/skat.aspx?oid=2279779). Det er derfor kort fortalt, skallen eller indpakningen, der er afgørende for beskatningen i Danmark.

      De udbyttebetalende Sparindex-fondene er realisationsbeskattet, da de er traditionelle minimumsudloddende investeringsforeninger. Det har ingen betydning for beskatningen om fonden er børsnoteret eller ej.
      Håber dette svar giver dig lidt større indsigt i beskatningen.

      Venlig hilsen Sparindex

      Svar
  11. Søren

    Hej

    Tak for svar.

    Jeg var inde og kigge afgørelsen igennem, men det er lidt svært at blive klog på.

    Der stod følgende:

    “Skattestyrelsen finder således efter en konkret bedømmelse, at de enkelte subfunde svarer til en afdeling i en dansk investeringsforening og derfor svarer til et selvstændigt dansk skattesubjekt.”

    Betyder det så at udenlandske (I i dette tilfælde irske) ETF’er kan bliver beskattet på niveau med danske investeringsforeninger?

    Og hvordan afgør jeg om det blot er en ETF, eller en investeringsforning, som kan blive beskattet efter realisationsprincippet?

    Vh

    Søren

    Svar
    • Sparindex

      Hej igen,

      Tak for dit relevante spørgsmål.

      Hhvis SKAT godkender en aktiebaseret ETF til at blive aktieindkomstbeskattet – vil den fortsat være lagerbeskattet. Alle ETF’er er lagerbaskattet.

      Hvis du investerer i en udbyttebetalende aktiebaseret Sparindex-fond vil den være realisationsbeskattet. Så der vil fortsat være en forskel i skattebehandlingen af en ETF og en Sparindex-fond.

      Håber dette svar hjælper dig på vej? Ellers er du velkommen til at kontakte os igen.

      Venlig hilsen
      Sparindex

      Svar
  12. Trine

    Hej

    I skriver de udbyttebetalende Sparindexfonde er udbyttebaserede fonde rent skattemæssigt. Men hvad er det for nogle af dem? Jeg kan ikke se nogle på listen på Skats hjemmeside?

    Svar
    • trine

      Det er fundet på jeres side

      Svar
    • Sparindex

      Hej

      Årsagen til at Sparindex-fondene ikke er på SKATS postitiv liste er, at de allerede er aktieindkomstbeskattet og realisationsbeskattet. Der er derfor ikke behov for, at vi søger SKAT om, at de skal komme på Positivlisten. De fonde er på Positivlisten er fonde der har haft behov om at søge om at ændre skattestatus.
      venlig hilsen
      Sparindex

      Svar
  13. Christina

    Hej Sparindex,

    Er der forskel på den måde fradrag fungerer på ved fx en lagerbeskattet ETF og en realisationsbeskattet fond? Hvis man fx flytter til udlandet en dag og ikke vil have dansk indkomst (og dermed ingen dansk beskatning) i de følgende år, vil der så være en ‘risiko’ for at man ikke kan ‘udnytte’ et evt. fradrag fra tab på sine ETF’er (forudsat at man sælger disse ifbm) flytningen? Og er det anderledes for en realisationsbeskattet fond?

    Svar
    • Sparindex

      Hej
      Tak for dit spørgsmål. Du kan læse meget mere om skattevilkår ved hhv. lagerbeskattede og relisationsbeskattede fonde her: https://www.sparinvest.dk/globalassets/sparinvest/dk/docs/skat/hjaelp-til-skatten.pdf

      I forhold til skatteregler, hvis du ikke har dansk indkomstskat, vil jeg anbefale at du drøfter med SKAT. Det har vi desværre ikke mulighed for at rådgive omkring.

      Venlig hilsen
      Sparindex

      Svar
  14. Gabor

    Til skatteopgørelse:
    Rubrik 66: hvis det er på SKAts positivliste(CNDX)
    rubrik 345 hvis det ikke er(f.eks:QQQ),
    rubrik 38, hvis det ikke er aktiebaseret (f.eks.: Gold ETF)
    Har jeg ret?

    Svar
    • Sparindex

      Vi har desværre ikke mulighed for at hjælpe med skatteopgørelsen. Vi vil anbefale, at du tager kontakt til SKAT, for at få den rigtige rådgivning.
      Venlig hilsen
      Sparindex

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hvordan er det nu lige med skat på investering? - Sparindex - […] Fra og med indkomståret 2020 er der indført nye skatteregler om aktiebaserede investeringsselskaber. Reglerne gælder kun, hvis fonden hovedsageligt…
  2. online pharmacy canada - best canadian mail order pharmacies https://londondrugscanada.bigcartel.com/london-drugs Superb information, Thanks a lot.

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig Sparindex Nyhedsbrev

I Nyhedsbrevet samler vi op på aktuelle nyheder, artikler og rapporter fra Sparindex. Vi informerer også om nye produkter og tjenesteydelser. Nyhedsbrevet udsendes 8-10 gange om året.

Ved at klikke ’tilmeld Sparindex Nyhedsbrev’ samtykker jeg til, at Sparindex via e-mail må sende mig markedsføring i form af et nyhedsbrev med aktuelle nyheder og artikler om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Ja tak, Sparindex må gerne sende mig markedsføring via e-mail i form af nyhedsbreve med aktuelle nyheder, artikler og rapporter om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Sparindex behandler mine personoplysninger i henhold til Sparindex’ til enhver tid gældende privatlivspolitik.