Om Sparindex

Vi gør passiv investering til dit største aktiv

11 mia. kr. under forvaltning

30 mia. kroner
under forvaltning

Sparindex har over 30 mia. kr. under forvaltning. Det gør os til en af Danmarks største udbydere af børsnoterede indeksfonde.

20.000 danske investorer

+100.000
danske investorer

Over 100.000 danskere har investeret i indeksfonde gennem Sparindex.

 

Index-investering siden 2001

Index-investering
siden 2001

Sparindex har siden 2001 specialiseret sig i index-investering og tilbyder i dag et stort udvalg af danske børsnoterede indeksfonde.

Sparindex er en af Danmarks største udbydere af index-fonde

Indeksinvestering er særligt de seneste år blevet populært, og der kommer flere og flere nye muligheder for investorer, der vil investere passivt.

Allerede i 2001 var Sparindex de første i Danmark til at specialisere sig i indeksinvestering. I dag tilbyder vi et børsnoteret indeksunivers, som er blandt Danmarks største, med både enkelt-fonde og blandede fonde. Vores investeringsteam har mange års erfaring og med tiden har vi skræddersyet et udbud af fonde, der gør det enkelt for investorer at gå til.

En del af Sparinvest
Sparindex er en del af Sparinvest-koncernen, som er en international kapitalforvalter og uafhængig udbyder af opsparingsprodukter. Sparinvest blev grundlagt tilbage i 1968 og er ejet af en bred kreds af pengeinstitutter.

Sparindex i pressen

14. oktober 2019 - Sparindex Globale Aktier Min. Risiko helt i top på risikojusteret afkast over 5 år

”Det er let at stirre sig blind på afkastet i en investeringsfond og glemme risikoen. Men der er meget stor forskel på, hvor udsatte formuerne er under markedsuro, selv i fonde, der investerer inden for samme geografiske område og branche.”

Det skriver Jyllands-Posten mandag den 14. oktober, hvor avisen gennemgår afkastet i en lang række globale aktiefonde.

Avisen advarer, at ”danskerne i jagten på afkast har investeret store summer i fonde, hvor de måske nok får pæne afkast, men samtidig risikerer solide tab under en kursnedtur. Men mange er ikke klar over, at de har påtaget sig en højere risiko.”

Sparindex-fond i top
Risiko i forhold til afkast måles med det såkaldte Sharpe-ratio og ifølge avisen ligger de danske globale fonde på mellem på mellem 0,17 og 1,36.

Blandt de 10 fonde, der har skabt det højeste afkast i forhold til risikoen, har flere af fondene det, som er en del af deres investerings-dna – at undgå store kursudsving.
Det gælder topscoreren Sparindex Globale Aktier Min. Risiko, der både har lav risiko og det højeste afkast af alle over fem år.

Fonden har over fem år opnået et samlet afkast på over 88 pct. og har en Sharpe-ratio på 1,36. Her er både lav risiko og et meget højt afkast.

»Investorer har opdaget afdelingen, idet mange lige nu er på jagt efter aktiefonde med lavere risiko. Resultaterne skyldes fondens konstruktion.
Frem for kun at fokusere på aktier med lav risiko stiler vi her efter, at porteføljen tilsammen har en lavere risiko,« siger Mette Harbo Bossow, chef for Sparinvests indeksprodukter.

Læs hele artiklen her (kræver password):
https://finans.dk/privatokonomi/ECE11678349/mange-investorer-faar-kun-ringe-betaling-for-at-loebe-en-stor-risiko

10. september 2019 - Højt afkast på bæredygtige fonde

Danske investorer har endnu ikke i fuldt omfang taget såkaldt bæredygtige fonde til sig selvom man ser en stigende investorinteresse for fondene. Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har foretaget, og som også bekræftes af den udvikling, man ser for fondene i Sparindex.

De bæredygtige fonde har ifølge avisen været en god investering. Set over en bred kam har den bedste halvdel af de bæredygtige fonde givet markant højere afkast end fondene i den dårligste halvdel, når man ser på afkastet på både et og fem års sigt.

Ingen af de danske globale fonde, der scorer højest i Morningstars eget bæredygtighedsindeks, ligger i top-10 i år, men mange ligger i den bedste halvdel med afkast lige over eller under 20 pct. Set over tre år placerer Sparindex Index Dow Jones Sustainability Index sig helt i top med et afkast på over 43 pct.

Chef for indeksinvesteringer i Sparindex Mette Harbo Bossow siger i en kommentar til udviklingen, at interessen er steget for de to fokuserede bæredygtige indeksfonde. Blandt de 20 indeksfonde i Sparindex ligger de to særligt bæredygtige fonde nr. 4 og 5, når det gælder nyindskud i år:

»Flere og flere private investorer spørger ind til fondenes etiske profil. Endnu slår det måske ikke helt igennem på deres investeringer, men mit gæt er, at vi snart vil se private investorer for alvor stille krav om bæredygtighed. Derfor har vi udvidet vores produktudbud af etiske indeksfonde.«

21. august 2019 - Aktieeksperter: Svært at finde vinderaktier - køb indeksfonde

Man skal være meget dygtig – eller måske snarere utrolig heldig, hvis man skal investere i lige præcis de aktier, som kan skabe et afkast, der ligger højere, end det man kan få på obligationer. Det viser en undersøgelse foretaget af finansforskeren Hendrik Bessembinder, der har gennemgået næsten 62.000 aktier fra 42 forskellige aktiemarkeder – herunder det danske – i perioden fra 1990 til 2018.

Ifølge en artikel i Jyllands-Posten er konklusionen er ikke opløftende for dem der forsøger at spotte fremtiden vinderaktier.60 pct. af aktierne i undersøgelsen gav ikke et højere afkast, end det man kunne have fået på helt korte amerikanske statsobligationer og kun 1,33 pct. af aktierne skabte det meste af det merafkast, som aktiemarkederne gav i forhold til obligationer.

Kort sagt – hvis man ikke har sat pengene i de få vinderaktier, så får man ikke nogen gevinst for at løbe en risiko og det gælder selvom man har været tålmodig og haft de samme aktier i 29 år.

Undersøgelsen er også beskrevet i Aktionæren, der udgives af Dansk Aktionærforening, og direktør i foreningen Mikael Bak udtaler til Jyllands-Posten, at ”det er generelt svært at finde vinderne, særligt når det gælder udenlandske aktier. Derfor anbefaler vi normalt, at private investerer ca. 80 pct. mere sikkert, f.eks. i indeksfonde eller ETF’er, og kun jagter vinderaktierne for de sidste 20 pct.”

Professor på Aarhus Universitet Carsten Tanggaard i samme forbindelse, at »skulle jeg i dag selv komme med en anbefaling, burde de fleste købe en bred og billig indeksfond i første omgang. Det giver for de fleste langt de bedste muligheder for gevinst.«

7. august 2018 - Sparinvest skruer op for passiv satsning med ny etik-fond

I januar lancerede Sparinvest investeringsplatformen Sparindex til sine passive investeringsfonde. Nu udvider investeringsforvalteren sit udbud af passive fonde med en passiv etisk fond, der ikke blot frasorterer kontroversielle våben, men også fravælger investeringer i selskaber, der ikke opfylder Sparinvests særlige krav til fonden, skriver nyhedsmediet FinansWatch.

“Generelt set prøver vi hele tiden at tilbyde vores investorer nogle interessante produkter. Der er ingen tvivl om, at investorinteressen inden for kombinationen af bæredygtighed og passive investeringer er i vækst. Dette er vores seneste bud på, hvordan man kan gøre det,” siger Lars Toft Jensen, seniorporteføljeforvalter hos Sparinvest, til FinansWatch.

Sparinvests 15 eksisterende passive aktiefonde frasorterer allerede alle selskaber med aktiviteter inden for konventionsomfattede våben som klyngebomber, anti-personelminer, biologiske og kemiske våben samt atomvåben, der ikke er omfattet af traktaten om ikke-spredning af atomvåben.

Med udgangspunkt i FN’s Global Compact udelukkes investeringer i selskaber, der ifølge ISS-Ethix ikke opfylder krav inden for menneskerettigheder, miljø, arbejdsvilkår og korruption. ISS-Ethix er en serviceudbyder, som vurderer selskabers status i forhold til ansvarlig investering. Derudover frasorteres også selskaber, der scorer lavt inden for miljø-, sociale- og ledelsesmæssige faktorer – også kaldet ESG, der er forkortelsen for de engelske ord Environment, Social og Governance.

Læs hele artiklen på FinansWatch (kræver password): https://finanswatch.dk/secure/Finansnyt/kapitalforvaltning/article10782212.ece

6. august 2018 - Sparindex høj risiko godt fra start

Sparindex fik en positiv omtale i Jyllands-Posten den 6. august, hvor avisens journalist havde set på de nye ”robottjenester”, som investoren har adgang til.

Den digitale handelsplatform Sparindex blev lanceret i januar i år og her fremhæver Jyllands-Posten to faktorer – omkostninger og afkast.

Om afkastet hedder det:

”Sparindex er bedst for fonde med høj risiko med 1,63 pct. i afkast for halvåret med June Opportunity som en tæt toer med 1,41 pct. For mellem risiko er Sparindex Mellem bedst med et afkast på 1 pct. fulgt af Nord Investments. Vi er meget tilfredse med næsten at komme ud oven vande i alle tre fonde i et usikkert marked med store kursudsving. For os er det et godt billede på, hvor vigtigt det er at investere bredt, siger Mette Harbo Bossow, direktør for indeksinvesteringer i Sparinvest.”

Og om omkostningerne hedder det:

Hos Sparindex har de tre blandede fonde indirekte omkostninger tæt på nul som tegn på meget lav omsætningshastighed.

Vi er passiv-passive investorer, der ikke aktivt forsøger at slå markedet. Vi ændrer ikke på porteføljen, fordi den ene eller den anden verdensdel ser ud til at være blevet for dyr. Hos os får du passiv investering med faste vægte i de enkelte aktivklasser, som afspejler det meget brede investeringsmarked, siger Mette Harbo Bossow, direktør for indeksinvesteringer i Sparinvest.”

Læs artiklerne – klik her

4. februar 2018 - Sparinvest-fonde trak prisbillig modelportefølje op

To passive indeksfonde fra Sparinvest var blandt trækhestene i Morningstars prisbillige modelporteføljer. Porteføljerne består af 11 forskellige passive fonde, hvoraf de tre kommer fra Sparinvest. Der er tre porteføljer, hvor de enkelte fonde vejer forskelligt og de tre gav i 2017 et afkast på 5,1-5,5 pct.

Morningstar introducerede porteføljerne 1.juli 2014 og de har siden givet et årligt afkast på 6,6-6,9 pct..

Porteføljerne består ifølge chefanalytiker i Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen af billige investeringsfonde med eksponering til flere tusinde underliggende værdipapirer som giver spredning på mange lande, regioner, brancher o. lign.

”Udover solid spredning på mange værdipapirer er det primære kriterie for valget af investeringsfonde til porteføljerne færrest mulige omkostninger. Kombinationen af fondene giver en fordeling på 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer i porteføljerne,” skriver Nikolaj Holdt Mikkelsen i Jyllands-Posten.

”Emerging markets, som udgør 10 pct. af aktiedelen (5 pct. af hele porteføljen), blev højdespringeren i 2017. Sparindex Emerging Markets steg 20,7 pct. Det var højeste afkast på tværs af investeringsfondene i porteføljerne. Danske aktier gav også et solidt bidrag og Sparindex OMX C25, der udgør 10 pct. af aktiedelen i alle tre porteføljer, steg 14,6 pct.”, forklarer han i artiklen.

Sparindex Stabile Obligationer indgår med 20 pct. i alle tre porteføljer og gav 1,16 pct. i afkast i 2017.

Læs hele artiklen her – kræver password: https://jyllands-posten.dk/protected/premium/erhverv/ECE10267412/2017-aktier-og-emerging-markets-trak-laesset-i-prisbillige-portefoeljer

27. januar 2018 - Stor interesse for billig robotrådgivning

Private investorer kan nu sætte deres frie midler i passive indeksfonde ved hjælp af let tilgængelige digitale løsninger. Det skriver Berlingske Business i en gennemgang af de løsninger, der findes på det danske marked.

Et af de nye tilbud kommer fra Sparinvest, der netop har lanceret en ny handelsplatform – Sparindex. Mette Harbo Bossow, der er chef for indeksinvesteringer i Sparinvest, fortæller, at Sparinvest i dag har lidt over 12 mia. kr. under forvaltning i passive fonde og at den nye handelsplatform skal være med til at øge til det tal til ca. 20 mia. kr. i 2020.

”Vi har sat rekord i 2017 med 3,5 mia. kr. i nye penge i vores indeksinvesteringer, hvilket er en salgsvækst på 45 procent”, siger hun til Berlingske Business.

I en sammenligning af de forskellige tilbud på det danske marked fremgår det, at Sparindex er en af de billigste løsninger. Sparindex kendetegnes desuden ved, at investorerne først beskattes af en gevinst, når man sælger samt at fondene foretager en etisk screening.

De nye løsninger med robotrådgivning og billig passiv investering får opbakning fra seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen. Han støtter den øgede fokus på omkostninger i forbindelse med investeringer og mener, at de nye investeringsplatforme kan hjælpe med til dette.

”Overordnet set er denne nye måde at investere på et godt tiltag, fordi der netop er så stor fokus på omkostningsdelen. Det er et skridt i den rigtige retning”, siger han til Berlingske Business.

Læs hele artiklen her: https://www.business.dk/bank/robotraadgivere-tripper-for-at-faa-danskernes-formuer-i-arbejdstoejet

8. januar 2018 - Sparinvest lancerer ny investeringsplatform - Sparindex

”Ny platform giver investorer adgang til handel med billige investfonde”. Under den overskrift beskriver Dagbladet Børsen mandag 8. januar en ny handelsplatform – Sparindex – som Sparinvest lancerer mandag 15. januar.

Director for indexed investments Mette Harbo Bossow, der har ansvaret passive indeksfonde i Sparinvest forklarer i artiklen, at Sparinvest har lanceret platformen, fordi man har set en stigende interesse blandt privatinvestorer for indeksfonde. Disse investorer ønsker at investere på en enkel måde.

Investeringschef og partner i Dansk Formue- og Investeringspleje Johnny Madsen har testet platformen i forbindelse med artiklen og han siger til Børsen:

“Fordelen ved indeksfonde er, at du ved præcist, hvad du får. Vil du have eksponering og spredning mod amerikanske aktieindeks, så kan du få det helt målrettet. Modsat hvis du som privatinvestor udvælger fem aktier, der kan du på godt og ondt risikere at gøre det markant bedre end markedet eller det modsatte. Så indeksfonde giver en fornuftig risikospredning til lave omkostninger.”

Prisen for at investerer i Sparinvest indeksfonde ligger på mellem 0,3 og knap 0,9 pct. om året – alt efter hvilken type fond man vælger.

Johnny Madsen forklarer, at han også selv bruger indeksfonde til at sammensætte investeringsporteføljer til eksempelvis at købe udenlandske aktier.

Og i forhold til den nye handelsplatform siger han, efter at have testet den:

“Jeg synes, det er fint, at man får nogle flere værktøjer. Det henvender sig til den gruppe af investorer, som er aktive, og som selv søger efter investeringer.”

Den nye platform benytter sig af såkaldt robotrådgivning, hvor man skal svare på 10 spørgsmål for at afklare ens risikovillighed. Herefter vil man blive præsenteret for et investeringsforslag, men man kan også selv sammensætte en portefølje blandt 18 forskellige indeksfonde. Investorer på platformen vil få tilbudt at lægge deres investeringer i depot i Saxo Bank, men de kan også vælge at få investeringsforslaget tilsendt på en mail og derefter foretage investeringen gennem eget pengeinstitut.

Der er stort fokus på, hvilke type selskaber man investerer i og i Sparinvest fravælger for eksempel selskaber, der producerer våbentyper, der er på FN’s liste over ulovlige våben.

Det glæder Johnny Madsen, som siger til avisen:

“Det er helt klart en af de ting, der taler for indeksfonde, at man kan være sikker på, at man ikke ender med at investere i eksempelvis en våbenproducent.”

Læs hele artiklen her (kræver password): https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/188461/artikel.html