10 vigtige spørgsmål og svar omkring din investering - Sparindex

Det har været en ekstraordinær grim uge på de finansielle markeder. Både ugen som helhed og enkeltstående dage gav så store fald i europæiske som amerikanske aktier, at de skriver sig ind i historien blandt de værste.
Det er en konsekvens af, at mange lande, inklusive Danmark, lukker ned, og at der verden over bliver taget historiske tiltag for at få bugt med corona-pandemien.

Vi får mange spørgsmål i disse dage, og vi vil gerne dele nogle af de spørgsmål og svar med jer.

Hvad skal man gøre som investor lige nu? Skal man sælge sine aktier?

”Det vil typisk – fordi alle situationer vil være forskellige – være en dårlig ide at sælge ud af sine aktier efter et stort fald. For ser man et år frem, vil afkastet efter perioder med uro erfaringsmæssigt blive højere end det gennemsnitlige afkast på aktier. Så du risikerer at gå glip af opsvinget, der venter et sted i horisonten.”

Hvad skal man gøre, hvis markedsudsvingene holder én oppe om natten?

”Det er meget voldsomme bevægelser, vi oplever lige nu, så det er ikke så underligt, hvis man er ekstraordinært påvirket. Hvis det påvirker dig meget, skal du overveje, om du har den rigtige risikoprofil, eller om du skal have en anden sammensætning i din portefølje, så udsvingene ikke bliver så store. Din aktieandel vil stadig få bank i det nuværende marked, men andre elementer – som eksempelvis obligationer – vil gøre faldet mindre.”

Skal man gå ind i markedet nu?

”Generelt er vores holdning, at hvis man gerne vil investere langsigtet, så skal man bare gå ind i markedet. Aktuelt vil vi dog anbefale, at man går ind ad nogle trin, så man ikke investerer alle sine penge på én gang, da der stadig kan komme store udsving. Det er noget, der vil påvirke de fleste investorer, og det kan presse folk til at sælge for hurtigt igen, fordi det er bekymrende at overvære så store fald.”

Kan markedet falde mere?

”Ja, det kan det godt, for usikkerheden omkring coronavirussen er stadig stor. Men spørger du os, så er vores formodning, at når vi kigger 6-12 måneder frem i tiden, så er forventningerne til virksomhedernes indtjening på vej opad igen, fordi myndighedernes foranstaltninger er blevet fjernet igen. Derfor tror vi også, at aktierne ligger højere, når vi kigger et år frem – og måske endda allerede, hvis vi kigger seks  måneder frem.”

Hvilken branche er mest påvirket lige nu?

”Det er helt klart energisektoren. Energi var i forvejen presset på faldende efterspørgsel, fordi der er mindre rejseaktivitet, og når Rusland og Saudi-Arabien samtidig ikke kan komme til enighed om at begrænse produktionen for at imødekomme den aktuelt lavere efterspørgsel – ja, så bliver sektoren presset.”

Hvilke brancher er mindst påvirket?

”Nogle af dem, der har klaret sig bedst, er sundhedssektoren, forsyningssektoren og stabilt forbrug, som rummer virksomheder, der producerer eller sælger de dagligvarer, vi bruger uanset hvad. Faktisk alt det, der blev hamstret, da Mette Frederiksen sagde, at vi skulle lade være. De har en stabil indtjening og er meget lidt påvirket, når verden er i problemer, eller når væksten bliver svækket. Samtidig oplever de heller ikke samme store stigninger, når økonomien går den anden vej.”

Er det uhensigtsmæssigt  at gå ind i markedet nu?

”Det synes vi  ikke, at det er. Der er dog mange, der synes, det er ubehageligt at se værdien af deres  investeringer svinge fra dag til dag. Den situation kommer fortsat til at præge markedet i den nærmeste fremtid, så man skal vide med sig selv, om man kan holde til det eller hurtigt bliver påvirket. Er det sidste tilfældet, skal man ikke gå ind nu.”

Hvad sker der på markederne, hvis antallet af smittede stiger eksplosivt i USA?

”WHO har allerede været ude og kalde det en pandemi og fra et finansielt markedsperspektiv, tror vi , at det ligger i kortene, at USA også bliver hårdt ramt. Det er i hvert fald det, vi har regnet ind i vores prognoser.”

Hvad kunne startsignalet være på, at markedet begynder at stige igen?

”Det afgørende er, at Kina kommer op i gear igen, og at smitten ikke vender tilbage. At smittekurven generelt begynder at knække rundt om i verden, og at myndighederne kommer på banen med de rette tiltag. Det er afgørende, at investorerne har tillid til, at myndighederne gør nok for at sikre, at den korte nedtur ikke udvikler sig til en langvarig krise.”

Aktiere er faldet – skal jeg øge min risiko?

“I tider med aktiefald giver det god mening at købe flere aktier for at fastholde din valgte risikoprofil. Vi vil derimod ikke anbefale, at du ændrer din samlede risikoprofil og øger din risiko, alene fordi aktierne er faldet. Din risikoprofil (fordelingen mellem aktier og obligationer) bør være valgt ud fra, dels hvornår du forventer at skulle bruge pengene og hvor store udsving du kan leve med i tiden derhen.”

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig Sparindex Nyhedsbrev

I Nyhedsbrevet samler vi op på aktuelle nyheder, artikler og rapporter fra Sparindex. Vi informerer også om nye produkter og tjenesteydelser. Nyhedsbrevet udsendes 8-10 gange om året.

Ved at klikke ’tilmeld Sparindex Nyhedsbrev’ samtykker jeg til, at Sparindex via e-mail må sende mig markedsføring i form af et nyhedsbrev med aktuelle nyheder og artikler om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Ja tak, Sparindex må gerne sende mig markedsføring via e-mail i form af nyhedsbreve med aktuelle nyheder, artikler og rapporter om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Sparindex behandler mine personoplysninger i henhold til Sparindex’ til enhver tid gældende privatlivspolitik.