Sådan opbygger du en god investeringsportefølje med index - Sparindex

Flere og flere vælger at investere i indeksfonde, fordi det er en af de nemmeste og billigste måder at investere på. Samtidig er det en god måde at investere bredt og dermed sprede sin risiko på.

Vi har bedt investeringschef og partner i den uafhængige rådgivningsvirksomhed Dansk Formue- & Investeringspleje, Johnny Madsen om at komme med et par gode råd til dig, som skal i gang med at investere i indeks.

”Selvom indeksinvestering er meget nemmere end aktiv investering, vil jeg ikke kalde en indeksinvestor for ’doven’ – for du skal stadig have styr på, hvad du gør. Men det er rigtigt, at det er hurtigt gjort, hvis du ved, at du fx bare vil investere i OMX C25 indekset (Aktierne i de 25 største virksomheder i Danmark, red.),” siger Johnny Madsen.

Inden du går i gang med at investere i indeks, er der lidt forberedelse, som skal være på plads, så du sikrer dig en portefølje af investeringer, som både spreder din risiko og optimerer dine chancer for et godt afkast.

Kort om indeksinvestering

Frem for selv at udvælge og investere i enkelte aktier, betyder indeksinvestering, at du køber et investeringsbevis og dermed en andel af en masse aktier og/eller obligationer, som tilsammen afspejler det konkrete markedsindeks. Du vil opnå et afkast, der svarer til det gennemsnitlige afkast i det valgte markedsindeks – hverken mere eller mindre.

 

Er du til lav, mellem eller høj risiko?

Ifølge Johnny Madsen er der tre afgørende spørgsmål, du skal stille dig selv:

  • Hvad er formålet med at investere?
  • Hvor lang er tidshorisonten?
  • Hvor stor en risiko vil du løbe?

Svarene på disse tre spørgsmål skulle gerne fortælle dig, hvilken risikoprofil du har, og den skal dit valg af indeks afspejle.

”Har du fx en tidshorisont på over fem år på din investering, kan du godt investere udelukkende i aktieindeks, som har en høj risiko. Men har du kun fx tre til fem år, bør du kun tage en mindre andel af aktier i forhold til obligationer, som har en lavere risiko. Og er det frie midler, som skal bruges til et hus inden for et års tid, så er det nok bedst, at pengene bare står kontant,” forklarer Johnny Madsen.

Byg en rolig bund af indeks og en mere risikovillig top

Der er mange måder at investere i indeks på, og hvordan en portefølje bygges op er forskellig fra person til person. Men ifølge Johnny Madsen er det en god idé at vælge en god basisportefølje i den brede ende. Et globalt indeks som Sparindex Globale Aktier er et godt bud. Her er aktierne fordelt på alle sektorer og valutaer for at minimere de strukturelle risici. Altså investering i aktier, men uden en alt for høj risiko.

Herefter kan du bygge ovenpå med mere specifikke indeks, hvor du fx investerer mere målrettet i en konkret region. Det kunne være et indeks, som fokuserer på ’emerging market’ eller mindre amerikanske selskaber som Sparindex USA Small Cap. Her skal du have en større risikovillighed. Omvendt vil der måske også være potentiale for at få et større afkast.

Alt-i-én-løsning med både aktier og obligationer

Det allernemmeste du kan gøre er at købe en såkaldt alt-i-én-løsning, hvor du køber et indeks, der er blandet aktier og obligationer med lige præcis den risikoprofil, du ønsker. Det kunne være:

  • Sparindex Lav Risiko
  • Sparindex Mellem Risiko
  • Sparindex Høj Risiko

For eksempel har Sparindex Mellem Risiko en fordeling på 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer. Her gør Sparindex alt arbejdet for dig og foretager en løbende overvågning og sikrer, at risikoen er stabil.

Kontante fordele ved at investere i indeks

En af de åbenlyse fordele ved indeksinvesteringer er de lave omkostninger. Her er der nemlig ikke behov for udgifter til en aktiv formueforvalter, som skal analysere markedet og håndplukke de enkelte papirer.

Danske indeksfonde er også skræddersyet til de danske skatteregler, og du slipper for ubehagelige overraskelser fra SKAT, som du kan risikere ved at investere i udenlandske fonde. Fx bliver eventuelle gevinster først beskattet ved et salg, hvis du vælger en dansk indeksfond.

”Der er ingen tvivl om, at en dygtig aktivforvalter kan give dig et merafkast. Med indeksinvesteringer er du til gengæld sikker på at få markedsafkastet. Så det er ikke sådan, at jeg vil anbefale indeksinvesteringer frem for aktiv forvaltning. Men pointen med indeksinvesteringer er, at det er en mulighed for stadig at tage stilling til, hvordan du vil investere dine midler – bare billigere. Og det er afgjort mere tidsbesparende, end hvis du selv skal sætte dig ind i aktiemarkedet og samtidig holde styr på risikoen i din portefølje”. Johnny Madsen

2 Kommentarer

  1. Anette Allerslev

    Hej Mette
    Er investeringsfonde det samme som indeksfonde?

    vh. Anette Allerslev

    Svar
    • Sparindex

      Hej Anette,

      Det korte svar er både og. En investeringsfond har ikke nødvendigvis samme investeringsstrategi som en indeksfond – men det kan den have. Alle Sparindex-fondende er indeksfonde.
      Jeg håber dette svar hjælper dig på vej? Ellers er du velkommen til at kontakte os igen.

      Venlig hilsen
      Sparindex

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig Sparindex Nyhedsbrev

I Nyhedsbrevet samler vi op på aktuelle nyheder, artikler og rapporter fra Sparindex. Vi informerer også om nye produkter og tjenesteydelser. Nyhedsbrevet udsendes 8-10 gange om året.

Ved at klikke ’tilmeld Sparindex Nyhedsbrev’ samtykker jeg til, at Sparindex via e-mail må sende mig markedsføring i form af et nyhedsbrev med aktuelle nyheder og artikler om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Ja tak, Sparindex må gerne sende mig markedsføring via e-mail i form af nyhedsbreve med aktuelle nyheder, artikler og rapporter om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Sparindex behandler mine personoplysninger i henhold til Sparindex’ til enhver tid gældende privatlivspolitik.