Sigter godt, men rammer skidt - Sparindex

Du kan med rette sammenligne aktieudvælgelse med dartspil. Vores øjne tuner ind på dartskiven, intentionen er klar, men ofte så rammer vi så skævt, at vi må sætte spørgsmålstegn ved, om vi nogensinde finder pilen igen. Sådan er det også for rigtig mange af os, når det kommer til aktieudvælgelse.

Det er unægtelig en svær øvelse at identificere vinderaktierne. 2018 har været et særligt udfordrende år på det danske aktiemarked, hvilket mange har mærket på den hårde måde. Udfordringen er mindst lige så stor for de garvede analytikere som for os private investorer. En gennemgang af udviklingen af aktierne i C25-indekset viser i al fald, at gennemsnittet af analytikernes bud på kursudviklingen i 2018 afgivet ved indgangen af året har ramt temmelig meget ved siden af. Hvis vi antager, at det er acceptabelt at ramme ved siden af med 20 pct., så er det blot ni kursmål, der har ramt inden for dartskiven ud af 24 skud. Det er ikke gode odds.

Men, hvordan skal vi så få vores penge til at vokse?

Hvis du ikke er villig til at bruge en masse tid på at analysere aktier – med en åbenlys risiko for at tage fejl, og hvis du ikke vil læne dig op af analytikernes forudsigelser, hvad er det gode råd så? Statistikker fortæller os, at flere og flere investorer har fundet en alternativ vej.

Den seneste analyse fra Danmarks Nationalbank viser, at de passivt forvaltede investeringsfondes markedsandel er stigende i Danmark. De passive afdelinger har historisk set haft en lille del af det danske marked for aktieafdelinger, og med en formue på 64 mia. kr. ultimo 2. kvartal 2019 havde de passive aktieafdelinger stadig kun omkring 16 pct. af markedet. Til sammenligning var andelen af passive aktieafdelinger 11 pct. i begyndelsen af 2018. Der er ingen tvivl om, at mange danskere har taget passiv investering til sig (Kilde: Danmarks Nationalbank, Stigende formue i passivt forvaltede investeringsforeninger, 1. august 2019)

Læs rapporten om stigende formue i passivt forvaltede investeringsforeninger http://www.nationalbanken.dk/da/statistik/find_statistik/Sider/2019/Investeringsfonde-20190801.aspx

Passiv investering behøver ikke være kedeligt

Nogle vil argumentere, at der er alt for lidt action i en passiv investeringsstrategi – men sådan behøver det bestemt ikke at være. Det unikke med de passive fonde er, at du nemt og billigt kan opnå en stor diversifikation (risikospredning), da det er muligt at investere bredt i stor set alt, både når det gælder forskellige investerings stile og regioner.

Jeg vil argumentere for, at hvis du vil gøre noget godt for din samlede investeringsportefølje, så gør det samme som flere og flere pengeinstitutter, pensionskasser og forsikringsselskaber gør – kombinér og suppler med det passive alternativ. I min optik er det ikke et spørgsmål om enten eller – det er et både og. Hvis du er brændt varm på en enkelt aktie eller en aktivt forvaltet investeringsforening, kan du ofte med stor fordel kombinere med det billige og enkle passive alternativ.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig Sparindex Nyhedsbrev

I Nyhedsbrevet samler vi op på aktuelle nyheder, artikler og rapporter fra Sparindex. Vi informerer også om nye produkter og tjenesteydelser. Nyhedsbrevet udsendes 8-10 gange om året.

Ved at klikke ’tilmeld Sparindex Nyhedsbrev’ samtykker jeg til, at Sparindex via e-mail må sende mig markedsføring i form af et nyhedsbrev med aktuelle nyheder og artikler om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Ja tak, Sparindex må gerne sende mig markedsføring via e-mail i form af nyhedsbreve med aktuelle nyheder, artikler og rapporter om investering, samt nyheder om Sparindex’ produktsortiment og tilbud. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Sparindex behandler mine personoplysninger i henhold til Sparindex’ til enhver tid gældende privatlivspolitik.