Hvorfor Emerging Market Bonds?
Emerging Market Bonds-fondene investerer i obligationer, der er udstedt af stater eller statsejede selskaber, der er bosiddende i emerging markets-lande.
Der er overordnet set to primære årsager til, at emerging markets-obligationer kan være attraktive – ikke mindst som en del af en portefølje.
For det første tilbyder obligationer fra emerging markets typisk et højere afkastpotentiale end fx traditionelle danske statsobligationer. Det højere forventede afkast hænger sammen med en højere risiko. Risikoen for, at et emerging markets-land ikke kan betale renter på et lån, er typisk højere end risikoen for, at den danske stat ikke kan. Som investor påtager man sig en højere risiko, som man skal kompenseres for med en højere rente.
For det andet har emerging markets-obligationer tendens til at udvikle sig anderledes end andre værdipapirtyper som fx aktier. Det vil sige, at der kan være fordelagtige egenskaber, hvis man tilføjer dem til en portefølje af andre aktivtyper som fx globale aktier. Populært sagt er spredning redning – det gælder for såvel sektorer, regioner og aktivtyper.
Lokalvaluta eller hård valuta – hvad er forskellen?
Selvom de nye fonde alle investerer i obligationer i emerging markets, er der væsentlige forskelle på fondene, der investerer i lokalvaluta og fondene, der investerer i hård valuta.
Hvad er forskellen på hård valuta og lokalvaluta?
Med lokalvaluta menes investeringer i obligationer, der er udstedt i det enkelte udstederlands lokale valuta. Valutarisikoen afdækkes ikke til kroner.
Med udtrykket ’hård valuta’ menes obligationsudstedelser primært i amerikanske dollar- som i hård valuta-fondene afdækkes til danske kroner. Dvs. at investors valutarisiko reduceres.
Kigger man nærmere på de to forskellige indeks, som fondene følger, er der særlig forskel på;
- Geografisk fordeling
Lokalvaluta-indekset har færre udstedelser fordelt på færre lande end hård valuta-indekset - Valutaeksponering
I hård valuta-fondene, er der primært eksponering til amerikanske dollars, som afdækkes til danske kroner. Derfor er valutaeksponeringen reduceret. Investerer man derimod i lokalvaluta-fondene, er afkastet ikke alene påvirket af de underliggende obligationer men også af ændringer i de pågældende valutaer over for kronen. - Obligationstyper
I lokalvaluta-indekset indgår der udelukkende statsobligationer, mens der i hård valuta-indekset både indgår statsobligationer og obligationer, der er udstedt at statsejede virksomheder. Obligationer fra statsejede virksomheder udgør ca. 15 pct. af indekset.
Screening af miljø, sociale og ledelsesmæssige forhold
Begge respektive indeks, fondene følger, er ESG-screenede versioner af emerging markets-obligationsindeks fra JP Morgan. ESG står for Environmental, Social og Governance. Der foretages derfor en screening af de miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold i de lande og virksomheder, der indgår.
Lande og virksomheder med de værste ESG-scorer ekskluderes helt fra indeksene. Af de virksomheder og lande, der er tilbage i indeksene, vægtes dem med de laveste ESG-scorer ned – og dem med de højeste ESG-scorer vægtes op – i forhold til standardindeksene uden ESG-screening.
Se mere om fondene, herunder historiske afkast, risiko, fordeling mm. på Vores fonde.
Dette er markedsføringskommunikation. Der henvises til prospektet Værdipapirfonden Sparindex og PRIIP KID, før der træffes endelige investeringsbeslutninger. Historiske afkast og hidtidig kursudvikling kan ikke betragtes som en garanti for fremtidige afkast og kursudvikling, ligesom investering altid er forbundet med risiko for tab, blandt andet som følge af markeds- og valutaudsving. Eventuelle præsenterede fremtidsscenarier er et skøn over den fremtidige performance baseret på dokumentation fra tidligere performance om, hvordan værdien af denne investering/aktuelle markedsforhold varierer og er således ikke en nøjagtig indikator for den fremtidige performance. Det, du får, vil variere afhængigt af, hvordan markedet udvikler sig, og hvor længe du beholder investeringen/produktet. Vær opmærksom på, at indholdet kan tage udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet. Se derfor altid efter datoen, inden du eventuelt reagerer. Information om ESG og/eller bæredygtighedsrelaterede aspekter ved investeringen i den promoverede fond kan findes i prospektet. Læs om Sparinvests tilgang til ESG og bæredygtighed her https://www.sparinvest.dk/investering/baredygtig/baeredygtig-investering/.